Cyberghost är en riktigt bra vpn-tjänst och det känns som att man har satsat högt när man skapat denna tjänst. När vi provade tjänsten så kunde man titta på nästa samtliga streamingtjänster.
Cyberghost på din router
En fördel med Cyberghost är att den även fungerar på din router. Det är något som vi vet sedan tidigare att en hel del VPN-tjänster saknar stöd för. Den stora fördelen här är att alla dina enheter som går via routern automatiskt går via VPN och blir därmed skyddade. Hos Cyberghost så kan man ansluta upp till 7 enheter samtidigt. Snittet brukar annars ligga på 5 enheter som bland annat ExpressVPN har.
Säte
Cyberghost har sitt säte i Rumänien. Vi har inte så mycet att säga om det mer än att Rumänien gick med i EU 2007.
Programvara
Vi gillar programvaran för Cyberghost som är avskalad och enkel att förstå. Man kan lätt lägga till servrar som man använder ofta på favoritlistan. Det finns en ”Kill Switch” som nästan känns som ett måste idag. Man använder sig av säkra krypteringsinställningar som är aktiverade direkt från start. Det finns även ett ”Dark Mode” som känns bättre för ögonen.
Mobilstöd
Vi har så klart testat Cyberghost med både iOS och Android enheter. Vi börjar med iOS-gränssnittet som kändes mycket bra och man kunde lätt godkänna installationen med Touch ID eller Face ID. Det tog bara runt en minut att installera och sätta igång så att även mobilen är skyddad.
Det skiljer sig något på Android-enheter. Här måste man aktivera platstjänster om man vill att Wifi-protection ska fungera. Annars så fungerar gränssnittet precis likadant som på iOS och det fungerar mycket smidigt även på Android.
Cyberghost på Linux?
Cyberghost har faktiskt utvecklat en egen applikation för Linux. Det fungerar med bland annat Ubuntu, Fedora, CentOS, Mint 19 och några till. När det gäller Linux så måste man använda sig av protokollen WireGuard eller OpenVPN. Det krävs grundläggade kunskaper om Linux för att kunna installera appen.
Browsertillägg
Precis som de flesta andra moderna VPN-tjänster så går det att ladda ner ett tillägg i din browser för Cyberghost. Vi har provat Cyberghost för Firefox och Chrome. Dessa inkluderar skydd mot WebRTC-läckor och tillgång till alla servrar. Browsertilläggen är något avskalade mot den vanliga appen men de viktigaste funktionerna finns där.
Hastighet
Vi har testkört Cyberghost ett tag och har flera gånger mätat hastigheten. Det är inte ovanligt att man kommer upp i över 200 Mbps när man laddar ner eller upp något via en svensk server. Det får vi anse som riktigt bra när man samtidigt är skyddad bakom VPN-tjänsten. Det har så klart att göra med vilken server som man väljer och en del servrar kan vara betydligt sämre. Här finns det över 7000 servrar att välja mellan så man får prova sig fram.
Kryptering
Här hittar vi den kanske säkraste formen av kryptering idag AES-256. Den går att använda med OpenVPN för att nå maximal säkerhet på allt som överförs. Protokollet WireGuard är det förinställda protokollet och det känns tryggt. Det fungerar på nästan alla olika enheter.
Hur fungerar spel med Cyberghost?
Om du är en gamer så kan det kännas tryggt att spela bakom en VPN-tjänst. Cyberghost har faktiskt dedukerade spelservrar i England, Frankrike, Tyskland och New York. Det beror troligen på att många spelservrar finns på dessa platser och då får man helt enkelt en bättre ping.
Support
Om du skulle råka ut för något och behöva hjälp eller support så är det enklast att använda deras chattklient. Vi har provat chattklienten vid ett flertal tillfälle och fick bra och snabb hjälp. Här finns det inget att klaga på.
Loggpolicy
Det är klassiskt att alla VPN-företag marknadsför sig med en så kallad ”No Log policy”, men när man läser det finstilta så är det inte alltid så enkelt. Företagen sparar alltid en del information och det här är vad vi har kunnat hitta när det kommer till Cyberghost.
Din e-postadress spara för support och hjälp.
Begränsad Google Analytics-data när du besöker webbsidan.
Cookies när du besöker webbsidan.
Betalningsinformation (krypterad) när du betalar för tjänsten.
Dessa uppgifter sparar i stort sätt alla VPN-företag så det är inget konstigt med det. Eftersom den känsliga informationen är krypterad så får man helt enkelt lita på att det är tryggt.
Cyberghost sparar inte
Din IP-adress.
Din webbhistorik.
Din dataförbrukning.
Dina inloggningsuppgifter.
Tidsloggar och DNS förfrågningar.
Vill du läsa mer ingående så hittar du alla detaljer i deras användaravtal.
Extrafunktioner
Ibland får man en bonus när man köper en svensk VPN-tjänst och därför brukar vi alltid leta efter extrafunktioner. Cyberghost inkluderar bland annat en annonsblockerare. Den skyddar mot spionprogram och störande annonser. Vi har testat deras annonsblockerare och den fungerar lika bra som Adblock Plus. Det är viktigt att komma ihåg att man måste vara uppkopplad mot en VPN-server för att det ska fungera.
Förutom annonsblockerare som är gratis så går det även att köpa till ett antivirusskydd för en liten månatlig kostnad. Om detta är något som du saknar så kan det absolut vara värt att lägga till.